Restorasyon

Mersin Hebili Kalesi Restorasyonunda Dikkat Çekici Görüntüler Ortaya Çıktı

Mersin kalesinde başlayan restorasyon çalışmaları ile beden duvarlarında taşların sağlamlaştırılması ve yenilenmesine başlanmıştı. Ancak başlayan çalışmalarda ortaya çıkan görsel farklılık vatandaşların tepkisini çekti. Meydana gelen restorasyon facialarına bir yenisinin daha eklenmesini istemeyen vatandaşlar tepkilerini sosyal medyadan paylaştı.

Konuyla ilgili sosyal medyada konuşulan görseller ile ilgili yetkili kurumların çalışmaları tekrar gözden geçirmeleri talep edildi.

Mersin’in yaklaşık 18 km. kuzeydoğusundaki Hebilli Köyündedir. Ortaçağ dönemine tarihlenen kalenin uzunluğu 20 m., genişliği 14 m.’ dir. Komutan Kalah Habellieh tarafından yaptırılmıştır. Dışı kesme kalker taş kaplama, içi moloz taşlarla örülmüştür.

Yer yer ağaç hatıl izleri bulunmaktadır. Tavanı tonozlu, köşeleri yuvarlak kuleli ve iki katlıdır. Eteğinde sarnıç ve kilise kalıntısı vardır . Köyün girişinde şapel olabilecek tonozlu küçük bir yapı kalıntısı da bulunmaktadır.

Mersin ve çevresi 7. yüzyılda Emeviler döneminde Arap ordularınca ele geçirilmişti. Kale Arap komutan Kaleh Habellieh tarafından yaptırılmıştır. Gerek kalenin ve gerekse 1902 yılında Girit göçmenleri için kurulmuş olan köyün adı bu komutanın isminden gelmektedir.

Kale küçük bir bina olup, muhtemelen gözetleme amacıyla yapılmıştır. İki katlı olup boyutları 14 x 20 metrekaredir. Dış duvarlar kesme taş, iç duvarlar ise moloz taştır.

Fotoğraflar: Ali Kemal Hoşgönüllü