Fatih’in Kadırga semtinde bulunan, Mimar Sinan’ın eseri Sokullu Mehmed Paşa Cami’nin yanındaki Sokullu Mehmed Paşa Çeşmesi, gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla özgün kotuna ulaştırılarak yeniden suya kavuşturuldu. Fatih Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalar, tarihi mirasa sahip çıkma adına önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Sokullu Mehmed Paşa Cami’nin batı köşesinde, Şehit Çeşmesi Sokağı ile Şehit Mehmetpaşa Yokuşu’nun kesişiminde yer alan ve kitabesi bulunmayan çeşmenin, camiyle birlikte 1572 yılında inşa edildiği düşünülüyor. Dikdörtgen planlı ve üç cepheli yapının restorasyonu sırasında, çeşmeden daha önce yapılan niteliksiz müdahaleler temizlendi. Çeşmenin kaldırım kotu altında kalan kısmında kazı çalışmaları yapılarak özgün kot ortaya çıkarıldı. Çeşme üzerinde gerçekleştirilen bitki ve yüzey temizliklerinin ardından eksik bölümler taş ve tuğla kullanılarak tamamlandı. Ayrıca çeşmenin mermer kurnası ve seki taşındaki eksiklikler de onarıldı.
Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, çeşmenin restore edilerek yeniden suya kavuşturulduğunu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Başkan Turan, “Fatih’imizde şimdiye kadar 115 tarihi çeşmeyi restore ederek ecdadın emanetine sahip çıkmanın gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Mimar Sinan’ın dillere destan çinileriyle bilinen Sokullu Mehmed Paşa Camii, aynı zamanda mübarek Hacerü’l-Esved’in parçalarını muhafaza ediyor. Restorasyonun ardından Sokullu Mehmed Paşa Çeşmesi, hem suyla buluşması hem de özgün dokusuyla, Fatih’teki tarihi mirasın bir parçası olarak yeniden hayat buldu.
Kadırga’da, Mimar Sinan'ın eseri Sokullu Mehmed Paşa Camii’nin hemen yanı başındaki Sokullu Mehmed Paşa Çeşmemizi suyuna kavuşturduk.💧
— M. Ergün TURAN (@MErgun_Turan) January 6, 2025
Fatih’imizde şimdiye kadar 1️⃣1️⃣5️⃣ tarihi çeşmeyi restore ederek ecdadın emanetine sahip çıkmanın gururunu yaşıyoruz.
Dillere destan güzellikte… pic.twitter.com/Y52pCBb8nC