Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, 9 bin yıllık geçmişe sahip Yumuktepe Höyüğü’nde devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Arkeoloji dünyasında büyük bir öneme sahip olan bu tarihi miras, Mersin kent merkezinin yaklaşık 1 kilometre kuzeyinde, Demirtaş Mahallesi’nde yer alıyor. Başkan Yıldız, kazı alanında arkeologlardan bilgi alarak bu önemli mirasın gün yüzüne çıkarılmasının gerekliliğini vurguladı.

G W J T V2 X Ws A A I Db

1936 yılında İngiliz arkeolog John Garstang ve ekibinin başlattığı kazı çalışmalarının ardından, höyükte Neolitik dönemden günümüze kadar kesintisiz bir yerleşimin izleri ortaya çıkarıldı. Ancak, höyüğün batı bölümünde ağaçlandırma çalışmaları, su sondajları ve depo yapımı gibi müdahaleler sonucunda bazı kazı alanları tahrip oldu. 1968 yılında yaşanan sel felaketi ise Müftü Deresi’nin taşkınıyla höyüğün batı bölümünü önemli ölçüde zarar verdi.

45 yıl aradan sonra 1993 yılında yeniden başlatılan kazılarda, Garstang’ın tespit ettiği 33 tabakanın gerçekte iki katı olabileceği belirlendi. Kazılar, höyüğün Ortaçağ’da en az üç yapı katı halinde, surlarla güçlendirilmiş önemli bir merkez olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca, yapılan arkeobotanik analizler, zeytinin ana vatanının bu bölge olduğunu, üzümün ise daha geç dönemde geldiğini gösterdi.

G W J T V2 T X0 A I Mm U

Toroslar Belediye Başkanı Yıldız, Yumuktepe Höyüğü’nde sürdürülen arkeopark projesine tüm kent paydaşlarının destek vermesi gerektiğini belirterek, kazı çalışmalarını yürüten ekibe teşekkür etti. Höyükten çıkarılan buluntuların Mersin Müzesi’nde sergilendiğini hatırlatan Yıldız, bu tarihi mirasın korunması ve tanıtılmasının önemine dikkat çekti.

Editör: Haber Merkezi