Ordu Valisi Muammer Erol, Fatsa ilçesinde bulunan Bolaman Haznedaroğlu Konağı, Aziz Konstantin ve Helena Manastırı ile Fatsa Cıngırt Kalesinde yapılan restorasyon ve kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Vali Muammer Erol, Ordu'nun Fatsa ilçesinde gerçekleştirdiği ziyaretlerde önemli kültürel ve tarihi alanları inceledi. Başlangıçta, Bolaman Mahallesi'nde yer alan Bolaman Haznedaroğlu Konağı'nı ziyaret ederek buradaki restorasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı. Konağın Ordu Üniversitesi tarafından Ordu Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmesi ve restore edilerek kent müzesi olarak kullanılacak olması önemli bir gelişme olarak belirtildi.

I M G 20240820 W A0010

Vali Erol, Fatsa'nın Kurtuluş Mahallesi'nde bulunan Aziz Konstantin ve Helena Manastırı kazı çalışmalarını ziyaret ederek Doç. Dr. Seçkin Evcim'den detaylı bilgi aldı. Yapılan kazılar sırasında 5. ve 6. yüzyıllara ait mezar yerleri ve mozaik yer döşemeleri bulunduğu belirtildi. Kazıların 3 yıl daha devam edeceği açıklandı.

I M G 20240820 W A0014

Vali Erol ayrıca, Yapraklı Köyü'nde bulunan Cıngırt Kalesi Antik Yerleşim Alanı'nda yapılan kazı çalışmalarını inceledi ve Prof. Dr. Ayşe Fatma Erol'dan bilgi aldı. 2 bin 300 yıllık olduğu belirlenen kalede devam eden kazı çalışmaları sırasında tünel şeklinde basamaklı yapılar bulunduğu ve bölgedeki arkeolojik sit alanının önemi vurgulandı.

Vali Erol’un bu ziyaretlerine Fatsa Kaymakamı Avni Kula, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak da eşlik etti. Ordu'daki kültürel ve tarihi mirasa verilen önem ve yapılan çalışmaların gelecek nesillere aktarılmasına yönelik atılan adımlar belirtilerek, bölgenin kültürel zenginliklerinin korunması ve tanıtılması hedeflendiği vurgulandı.

Editör: Oğuzcan YILMAZ