Yunus Emre Enstitüsü, Türkçe Yaz Okulu Değişim Programı kapsamında dünyanın dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen öğrencilere Türkçe eğitimi verirken, Türkiye'nin tarihi ve turistik miraslarını keşfetmeleri ve Türk kültürünü tanımaları için çeşitli faaliyetler düzenliyor.
Özellikle Nuakşot Üniversitesi'nden başarılı 36 Moritanyalı öğrenci, "Tarih, Kültür ve Medeniyet" temalı yaz okulu programı kapsamında İstanbul, Ankara ve Bursa'yı ziyaret ederek ülkemizin zengin kültürünü yakından tanıma fırsatı buldu.
İstanbul'da Eyüp Sultan ve Panorama 1453 Müzesi gezisiyle başlayan programları, Miniatürk, Boğaz turu, Fuat Sezgin İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi ziyaretleriyle, İstanbul'un tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfettiler. Ayasofya Cami, Sultan Ahmet Cami, Topkapı Sarayı, Galata Kulesi ve Beyoğlu Gençlik Merkezi gibi önemli mekanları ziyaret ederek İstanbul'un tarihi havasını soludular.
Ankara'da Afrika Evi ve Anıtkabir ziyaretlerinin ardından, 15 Temmuz Şehitler Müzesi, Millet Kütüphanesi ve Millet Cami'ni gezen öğrenciler, Türkiye'nin yakın tarihine ve manevi mirasına tanıklık etti. Bursa turuyla devam eden gezilerinde, Emirsultan Hz. Türbesi'ni ziyaret ederek Bursa'nın kültürel ve tarihi değerlerini keşfetme şansı buldular.
Aynı zamanda, Türk Arkeolojisi Yaz Okulu programı kapsamında Çanakkale'yi ziyaret eden 9 farklı ülkeden gelen üniversite öğrencileri de Türkiye'nin kültürel ve arkeolojik mirasını keşfetmenin yanı sıra Troya Antik Kenti'ni, Seddülbahir'i ve Efes'i ziyaret ederek antik dönemin büyüleyici atmosferini deneyimlediler.
Ayriyeten, Kamera Arkası Yaz Okulu programı kapsamında yer alan katılımcılar, Süleymaniye Cami'nin büyüleyici atmosferini keşfetmek için ilk olarak bu tarihi mekanı ziyaret ettiler, tarih ve mimarinin muhteşem bir birleşimine tanıklık ettiler. Miniatürk'ün ziyaretiyle sinemanın büyüsünü tarihi mekanlarda deneyimleyen öğrenciler, Türk kültürü ve tarihinin izini sürdüler.
Türk Edebiyatı Yaz Okulu kapsamında ise, farklı ülkelerden gelen misafirler Rahmi Koç Müzesi'nde ağırlanarak Osmanlı elyazması ürünlerin ciltlenme süreci ve tarihi hakkında detaylı bilgilendirildi. İstanbul'un tarihi Divanyolu'nda bulunan edebiyat ve ilmi mekanları tanıyan öğrenciler, Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Türk Edebiyat Vakfı ve İstanbul Üniversitesi gibi önemli kurumları ziyaret ederek Türk tarihi ve edebiyatı hakkında kapsamlı bilgiler edindiler.
Bu programlar, öğrencilere Türkiye'nin zengin kültürünü, tarihini ve mirasını yakından tanıma fırsatı sunarken, kültürel anlamda bir köprü oluşturmayı hedefliyor.