Restorasyon Haber'e açıklamalarda bulunan Fırat Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu, "restorasyon" vaadi verdi.

Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan ve 16 üniversiteyi kapsayan Rektör adaylığı başvuruları tamamlandı. Başvurularını gerçekleştiren Rektör adaylarının, değerlendirme süreci sonrasında Cumhurbaşkanı Karanamesiyle atamaları gerçekleştirilecek. Adaylıklarını açıklayan akademisyenler üniversitelerine dair projelerini de bir bir sıralamaya başladı.

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu, Rektör olarak göreve gelmesi halinde gerçekleştirmeyi planladığı projelerini sosyal medya hesabından yayınladı. 23 farklı projeye dair paylaşımda bulunan Prof. Dr. Türkoğlu, Tarihi Harput Evleri'ne dair projesiyle dikkat çekti. Son yıllarda Tarihi Harput bölgesinde yoğun olarak restorasyon çalışmaları gerçekleştirildiğinin altını çizen Prof. Dr. Türkoğlu, Elazığ'ın kültürel geçmişine dair gerçekleştirmeyi plandığı projelerini Restorasyon Haber mikrofonuna anlattı.

Üniversiteler şehirle özdeşleşmeli

Üniversitelerin yalnızca bilimle değil şehirle de bütün halide olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Türkoğlu; "Üniversiteyi sadece bilim camiası olarak düşünmüyoruz. Bu üniversitenin geçmişiyle bütünleşmesi, şehrin, bölgenin kültürüyle özdeşleşmesi gerektiği kanaatindeyim. Bir üniversitenin albenisi sadece bilim çalışmalarıyla değildir, ürettiği projelerle değildir. İçinde bulunduğu toplumla ne kadar bütünleşmişse, toplumun değerleriyle ne kadar bu değerleri geleceğe taşıyacak bir vazife misyon edinirse  o üniversitenin daha da güçlü yarınları oluşturacağı kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

Restore Edilecek Tarihi Yapıya Araştırma Merkezi Açılacak

Restorasyon ve rehabilitasyon için yoğun mesainin sürdüğü bölgedeki çalışmalara bir yenisini daha eklemek isteyen Prof. Dr. Türkoğlu, belirlenecek bir Tarihi Harput Evini restore edeceklerini ve bu binanın Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak hizmet vereceğini vurguladı. Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu, temel aldığı misyonun; üniversitenin şehirle yalnızca akademik olarak değil, tüm bağlarıyla bütünleşik olması yönünde olduğunun altını çizdi. Rektör Adayı Prof. Dr. Türkoğlu konuya ilişkin; "Fırat Üniversitesi olarak evet 50 yıllık bir üniversite, yarım asırı aşan bir üniversite; bu üniversitenin içinde bulunduğu toplumun değerlerinni geleceğe taşıması düşüncesindeyiz. Bu yüzden Harput'ta bulunan tarihi evlerden birini restore ederek; bizim Harput Uygulama ve Araştırma Merkezimiz var, şehrin kültürünü geleceğe taşıma nnoktasında bir takım araştırmalar yapıyor; ama bunu üniversitenin içinde değil de Harput'un içerisinde yürütmesini arzu ediyoruz. Dolayısıyla ne kadar kültürün içerisinde olursa, o kadar iyi sonuçlar üreteceği kanaatindeyim. Bu amaçla Harput'taki tarihi evlerden birini restore ederek Harput Uygulama ve Araştırma Merkezimizi buraya taşıyacağız" dedi.

"Kültürümüzle yabancı öğrencileri çekmek istiyoruz"

Üniversitelerini uluslararası anlamda da tanıtmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu, "Yaklaşık 500 yıllık bir geçmişi olan, Osmanlı Dönemi, daha önceki Artuklu Dönemi, Selçuklu Dönemi bağlantıları olan bir şehirden bahsediyoruz. Bu kültürü geleceğe taşıyacak bir misyon edinmesini arzu ediyoruz. O yüzden üniversite Rektör adaylığım sürecinde şehrin kültürünü, şehrin folklorünü, edebiyatanı, musikisini geleceğe taşıyacak bir misyon ediniyoruz. Bu amaçla üniversitemiz bünyeside çaydaçıra folklor takımı kuramayı, Harput musiki topluluğu kurmayı ve bunları tüm üniversite tanıtım günlerine göndererek şehrin kültürüyle, musikisiyle, akademik birikimini birleştirerek gençlere tanıtmak istiyoruz. Bugün Avrupa'ya baktığınız zaman oraya giden kişiler sadece oranın bilim camiasına gitmiyor. O şehrin kültürünü, geçmişiyle olan bağlantısını dikkate alarak gidiyor. Biz de uluslararası boyutta üniversiteye öğrenci çekmek istiyoruz ama kültürümüze bu pazarlama süreciyle ön plana çıkaracak bir misyon ediniyoruz." ifadelerine yer verdi.

Editör: Oğuzcan YILMAZ