İstanbul'un Fatih İlçesi'ndeki Seyyid Ömer Mahallesi'nde bulunan tarihi Bekir Paşa Çeşmesi, titiz bir restorasyon ve bakım sürecinden geçerek eski ihtişamına kavuştu. Çalışmalar kapsamında çeşmenin bitki ve yüzey temizliği özenle gerçekleştirildi ve çeşmenin zarar görmüş bölgelerinde plastik onarımlar yapıldı.
Hüseyin Kazım ve Yoncalı Sokağı'nın kesişim noktasında bulunan Bekir Paşa Çeşmesi'nden yeniden su akmaya başladı. Kitabesi kaybolmuş olsa da, çeşmenin Bekir Paşa Cami'ne yakınlığı ve mimari özellikleri ışığında cami ile aynı dönemde inşa edildiği tahmin edilmekte. Kesme ve küfeki taştan yapılıp akçe geçmez derzlerle birleştirilmiş çeşme, hazneside sivri kemerli iki gülbezek motifi bulundurmaktadır. Bu motifler, nişin kilit taşında ve niş içindeki kabartmalı kaş kemerinde yer almaktadır. Restorasyon sürecinde yapılan detaylı bakım çalışmalarında, çeşmenin yüzeyi kimyasal ve mekanik yöntemlerle temizlenerek, zarar görmüş bölgelerde plastik onarımlar gerçekleştirildi. Eski niteliksiz sıva yerine özgün malzeme kullanılarak yeniden sıvanan çeşme yapılan onarımların tamamlanmasının ardından tekrar suya kavuştu.
Bu restorasyon çalışmasıyla Bekir Paşa Çeşmesi, tarihi dokusuna ve 17. yüzyıl mimari özelliklerine uygun bir şekilde restore edilerek, Fatih Belediyesi'nin tarihi mirasına verdiği değeri bir kez daha gözler önüne serdi.