Geçtiğimiz günlerde sosyal medyanın gündemine oturan Darüssade Mehmet Ağa Cami'ne yönelik paylaşımlara Vakıflar Genel Müdürlüğünden açıklama geldi.

Bazı sosyal medya hesaplarında yayınlanan haberlerde Darüssade Mehmet Ağa Cami'nin pencerelerinin plastik doğramalarla değiştirildiği iddiası gündeme oturmuştu. Birçok uzman ve vatandaşın konuya ilişkin tepki göstermelerinin ardından Vakıflar Bölge Müdürlüğü, resmi sosyal medya hesabından bir açıklama yayınladı. 440 yıllık caminin pencerelerinin kimin ve ne zaman değiştirildiğine dair bilginin mevcut olmadığının ifade edildiği açıklamada, caminin projelerinin hazırlandığı ve aslına uygun şekilde restore edileceğinin altı çizildi.
İşte o açıklama;

BASIN AÇIKLAMASI

İstanbul Fatih’teki Darüssade Mehmet Ağa Cami’ne ilişkin bazı basın yayın organları ile sosyal medyadaki haber ve paylaşımlarla ilgili açıklama yapma zarureti doğmuştur.

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait Darüssade Mehmet Ağa Camii’nin röleve projesi, İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 13 Ekim 2021 tarih ve 8458 sayılı izni ile onaylanmıştır.

Söz konusu projede, tarihi caminin değişik noktalarında çalışma yapılması öngörülmektedir. Bütün restorasyon süreci, aslını uygulama esas alınan titiz bir yaklaşımla gerçekleştirilecektir.

1980’li yıllarda çeşitli onarımlara konu olan Darüssade Mehmet Ağa Camii’nde, kimin tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmeyen plastik doğramalara ilişkin de basit onarım projesi süreci başlatılmış olup, pencereler orijinaline uygun hale getirilecektir.

Mehmet Ağa Camii’nin bir bütün olarak restorasyon çalışmaları ise 2025 yatırım programımızda değerlendirilecektir.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur."

Editör: Oğuzcan YILMAZ