Restorasyon

Kitabesiz Çeşmenin Restorasyonu Tamamlandı

İstanbul'un Aksaray Mahallesi'nde bulunan Küçük Langa Caddesi Çeşmesi, restorasyon çalışmaları sonucunda yeniden suya kavuşturuldu.

İstanbul'un Aksaray Mahallesi'nde bulunan Küçük Langa Caddesi Çeşmesi, restorasyon çalışmaları sonucunda yeniden suya kavuşturuldu. Fatih Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarla, Küçük Langa Caddesi Çeşme'sinin restorasyonu kapsamında kotu altında kalan özgün kurna ve ayna taşı gün yüzüne çıkarıldı ve mevcut olmayan oturma şekli yeniden imal edildi.

Fatih Belediyesi tarafında restore edilen tarihi çeşme, Şah-u Geda Cami yakınında Küçük Langa Caddesi üzerinde yer almaktadır. Çeşmenin üzerinde kitabesi bulunmadığından inşa tarihi ve yaptıranı hakkında net bilgi bulunmamakta.  Restorasyon çalışmaları çerçevesinde çeşme üzerindeki ekleme ve niteliksiz müdehaleler temizlendi, bitki ve yüzey temizliği yapıldı, derz onarımları gerçekleştirildi, eksik bölümler taş ve tuğla ile tamamlandı. Kaldırım kotu altında kalan özgün kurna ve ayna taşı ortaya çıkarıldı, mevcut olmayan oturma şekli imal edildi. Ayrıca, çatısı yenilenen çeşmenin çevresinde düzenleme çalışmaları yapıldı ve çeşme yeniden suya kavuşturuldu.