Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ile Sivas Organize Sanayi Bölgesi Sanayiciler Derneği (SOSAD) iş birliğinde Kayalıpınar (Samuha) Örenyeri’ne bir gezi düzenlendi. Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Kayalıpınar Köyü sınırları içerisinde yer alan antik kent, Hitit dönemine kadar uzanan tarihi geçmişiyle dikkat çekiyor.

Gezi programına STSO Başkanı Zeki Özdemir, STSO Meclis Başkanı Osman Yıldırım, Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürü Aziz Erdoğan, Yıldızeli Belediye Başkanı Yaşar Göktaş, SOSAD Başkanı İsmail Timuçin, Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri ile sanayici ve iş insanları katıldı. Etkinlikte katılımcılar, antik kentte devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgi edinme fırsatı buldular.

“Samuha, Sivas'ın Tanıtımı İçin Önemli"

STSO Başkanı Zeki Özdemir, gezinin ardından yaptığı açıklamada, Samuha antik kentinin Anadolu tarihindeki önemli yerlerinden biri olduğunu vurguladı. “Çiğdem Maner hocamızdan ve diğer arkeologlardan aldığımız bilgilere göre, Samuha antik kenti M.Ö. 2 binli yıllarda Anadolu’nun en önemli Hitit kentlerinden biri olarak biliniyor. Burada yapılan kazılarda ortaya çıkarılan binlerce arkeolojik eser, Sivas’ın tanıtımı ve turizmi için büyük bir değere sahip” diye konuştu.

Özdemir, kazı çalışmalarında emeği geçen herkese teşekkür ederek, kazı başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner ve ekibine başarı dileklerinde bulundu.

G Xc K W H X M A As H Z K

Tarihi Kentte Çalışmalar Sürüyor

Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden Doç. Dr. Çiğdem Maner, katılımcılara kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Maner, Kayalıpınar yerleşiminin 1960’larda bir öğretmen tarafından keşfedildiğini ve o günden bu yana tarihi bulguların ortaya çıkarılmaya devam ettiğini söyledi. Maner, “Kayalıpınar, Paleolitik Çağ’dan itibaren iskan edilmiş bir yerleşim. Özellikle Orta ve Geç Tunç Çağı'nda, yani Hitit döneminde idari bir başkent olarak önemli bir rol oynamış. Yürüttüğümüz çalışmalarda iki küçük Hititçe çivi yazılı tablet parçası ve mühür baskıları bulduk” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi