Yedikule’de yer alan ve İstanbul’un en eski dini yapılarından biri olarak kabul edilen İmrahor İlyas Bey Cami, tarihiyle dikkat çekiyor. Bizans dönemine dayanan yapısı, Ayasofya Cami’nden de daha eski bir geçmişe sahip. Restorasyon çalışmalarına İstanbul Valiliği tarafından başlanan cami, ihya edilerek yeniden günümüze kazandırılacak.
İmrahor İlyas Bey Cami, İstanbul’un Yedikule semtinde yer almakta ve genellikle İmrahor Cami olarak tanınmaktadır. İstanbul’un en eski dini yapılarından biri olarak, Bizans döneminde inşa edilmiş olan cami, Sultan II. Bayezid döneminde (1481-1512) İmrahor İlyas Bey tarafından camiye dönüştürülüp bir vakıf eseri olarak hizmete girmiştir. Aynı dönemde, cami kompleksinde bir tekke ve mektep de kurulmuştur. Bu yapılar, 500 yıl boyunca cami ve tekke olarak hizmet vermiştir.
Ancak, uzun yıllar boyunca depremler ve yangınlar gibi doğal afetlere maruz kalan cami, birçok defa harabe hale gelmiştir. Osmanlı arşiv belgeleri incelenerek caminin tamir ve yenileme tarihleri tespit edilmiştir. Bugün, İstanbul Valiliği tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları, caminin eski ihtişamına kavuşturulmasını hedeflemektedir.
Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi ve caminin yeniden ihya edilerek günümüze kazandırılacağını duyurdu. Resmi sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımla, İstanbul’un tarihî mirasına sahip çıkılacağına dikkat çeken Turan, “İhya edilerek yeniden günümüze kazandırılacak inşallah” ifadelerini kullandı.
Yedikule’de yer alan İmrahor İlyas Bey Camii, İstanbul’un en eski dini yapılarından biri.
— M. Ergün TURAN (@MErgun_Turan) January 11, 2025
Tarihi, "Taçlı Yıldızımız" Ayasofya Camii’nden de eskiye dayanıyor.
İstanbul Valiliğimiz tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarını yerinde inceledik.
İhya edilerek yeniden günümüze… pic.twitter.com/p0Vs9rWDqz