Ankara Büyükşehir Belediyesi; tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı Büyük Taarruz'un 102. yıl dönümünde Başkentlilerle buluşturdu.
Gençlik Parkı’nın tarihi atmosferinde gerçekleştirilen söyleşide Ortaylı, Büyük Taarruz’un Türk milletinin bağımsızlık mücadelesindeki kritik rolünü vurgulayarak, zaferin Türk tarihindeki yeri ve anlamı üzerine derinlemesine bir değerlendirme yaptı.
Ortaylı: “Herkesle iddiasına girerim, burası üniversite şehridir”
Büyükşehir Belediyesinin sosyal medya hesapları ile ABB TV’den de canlı olarak yayınlanan söyleşide Ankara’nın özel bir önemini ve öğrenci kenti olduğunu vurgulayan Ortaylı, “Ankara bir başkenttir. Bu Başkentin üniversite başkenti olarak devam etmesi gerekir. İki şehirde hem okudum hem de hocalık yaptım. Herkesle iddiasına girerim, burası üniversite şehridir. Üniversite burada okunur. Burada okursan opera da görürsün, musiki de dinlersin, tiyatroyu da bol bol izlersin, hiç İstanbul’a falan benzemez. Burada dikkat edersen gayet tatlı bir hayat yaşanır. Bunun böyle olduğunu bilin. Onun için buraya önem verin” dedi.

A W278109 05

 Ortaylı'dan Ulus İçin Restorasyon Çağrısı

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ankara'nın önemli bölgeleri olan Ulus Meydanı ve Çankırı Caddesi'nde restorasyon çalışmalarının acil olduğunu vurguladı. Roma İmparatorluğu döneminde büyük bir şehir olan bu bölgelerde yapılacak kazıların önemine dikkat çeken Ortaylı, bu adımların Ankara'nın tarihi dokusunu korumak adına hayati öneme sahip olduğunu belirtti.
Ayrıca, Türkiye'nin arkeoloji çalışmalarının Cumhuriyet dönemiyle başladığını hatırlatan Ortaylı, Türk operasının da 90. yaşını kutladığını söyledi. Padişahlar döneminde operayı ve klasik müziği tanıyan Türkiye'nin, modern konservatuvar eğitimi ve operanın Cumhuriyet döneminde kurulmasıyla sanat alanında adımlar attığını ifade etti.
Ortaylı, Ankara'nın kültürel mirasını sürdürerek tiyatro ve üniversite başkenti olarak konumunu koruması gerektiğinin altını çizdi. Şehrin tarihi ve kültürel değerlerinin korunmasının Ankara'nın güçlü bir merkez olma yolunda önemli olduğunu vurguladı. Ankara'nın, hem tarihi hem de kültürel zenginlikleriyle öne çıkan bir şehir olmaya devam etmesi gerektiğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi