Savur Belediye Başkanı Av. Engin Uğur Hamidi’nin yoğun çabalarıyla, Dereiçi (Kıllıt) köyünde yürütülen çevre düzenlemesi ve tarihi yapıların restorasyonu büyük bir hızla sürdürülüyor. Savur Belediyesi, resmi hesabından yaptığı paylaşımla Başkan Hamidi’nin Dereiçi Mahallesi'nde yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldığını duyurdu. Projeyle, köydeki tarihi dokunun korunması ve eski Süryani yerleşimi olan bölgenin yeniden canlandırılması amaçlanıyor.

Mardin’in tarihi İlçesi olan Savur'a 5 kilometre mesafede bulunan Dereiçi köyü, özellikle taş yapıları ve zengin tarihi ile dikkat çekiyor. Zamanında Süryani Ortodoks, Katolik ve Protestan cemaatlerine ev sahipliği yapan köyde, üç kilise ve üç manastır yer alıyor. Şaraplarıyla da ünlü olan köy, hala üzüm üretimi ve bağbozumu geleneğini sürdürüyor. Köyün en önemli yapılarından biri olan Mor Yuhanon Kilisesi, 7. yüzyıla tarihlendiriliyor ve restorasyon projeleri kapsamında bu önemli yapı da korunuyor.

Başkan Hamidi, Dereiçi’nin kültürel mirasına sahip çıkmanın önemini vurgulayarak, "Güzel köyümüz için ne yapsak azdır" dedi.

Editör: Haber Merkezi