Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Müzecilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Savaş Sarıaltun’un liderliğinde, Cumhurbaşkanlığı kararlı kazılar kapsamında Çayönü Tepesi Kazı ve Araştırma Projesi yeni bir aşamaya giriyor.

Bu önemli arkeolojik proje, ilk olarak 1964 yılında İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü kurucularından Prof. Dr. Halet Çambel ve Chicago Üniversitesi’nden Prof. Dr. Robert John Braidwood tarafından başlatıldı. Daha sonra, 1987-1992 yılları arasında Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ve 2015-2023 yılları arasında Prof. Dr. Aslı Erim-Özdoğan’ın kazı başkanlığında devam etti.

A W248686 05

Neolitik Dönem’in İzleri Çayönü’nde

Çayönü Tepesi, Diyarbakır’ın Ergani ilçesine 7 kilometre uzaklıktaki Hilar köyünün kuzeyinde bulunuyor. Bu yerleşim yeri, Neolitik Dönem’in ilk dönemlerinden itibaren, yaklaşık 12.000 yıl önce iskan edilmiş ve insanlık tarihinin yerleşik yaşama geçiş sürecini temsil eden önemli bir merkez olarak kabul ediliyor. Çayönü Tepesi, sadece Anadolu değil, aynı zamanda Yakındoğu ve Levant coğrafyasında Neolitik Dönem kültür tarihini en iyi yansıtan yerleşimlerden biri olmasıyla Dünya kültür tarihi açısından anahtar niteliğinde.

Yenilikçi Araştırma Yöntemleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ÇOMÜ adına Doç. Dr. Savaş Sarıaltun’un başkanlığında yürütülecek olan proje, ileri ve yenilikçi araştırma yöntemleriyle arkeolojik sorunlara çözümler getirmeyi, turizm potansiyelini artırmayı ve kültürel mirası korumayı hedefliyor. Proje kapsamında ulusal ve uluslararası alt projelerle kültürel mirasın gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılması amaçlanıyor. Ayrıca, ÇOMÜ adına bir araştırma ve uygulama merkezi kurulması planlanıyor.

Eğitim ve Araştırma İçin Yeni Merkez

Bu merkezin içinde kurulacak Bioarkeoloji ve Jeoarkeoloji Laboratuvarları, uzman araştırmacıların ileri düzeyde çalışmalar yapmalarına olanak tanıyacak. Aynı zamanda, Türkiye’de farklı alanlarda eğitim gören lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine interdisipliner alt projelerle daha nitelikli bir eğitim sunulacak. Çayönü Tepesi Arkeolojik Kazı ve Araştırma Projesi, sadece bir kazı çalışması olmanın ötesinde, eğitim, kültür ve turizm alanlarında Türkiye’ye hizmet edecek.

Halet Çambel Tematik Müzesi

Proje kapsamında tasarlanan Halet Çambel Tematik Müzesi sayesinde bölgenin zengin kültürel mirası daha geniş kitlelere ulaştırılacak ve gelecek nesillere aktarılacak.

Destek ve Sponsorluklar

Çayönü Tepesi Kazı ve Araştırmaları Projesi, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluşların destekleri ve sponsorluklarıyla hayata geçirilecek. Bu projeyle, Türkiye’nin kültürel mirası daha geniş kitlelere tanıtılacak ve koruma altına alınacak.

Kaynak: iha