Ayaş'ın termal zeginliklerini yansıtan Tarihi Paşa Hamamı'na dair belirsizlik sürmeye devam ediyor.
Ayaş, asıl işlevlerinin yanında aynı zamanda sosyal etkileşim, turizm ve kültürel eserlerin merkezi olan hamamların en güzel örneklerinden bir tanesine ev sahipliği yapıyor. Ayaş'ın Tarihi Paşa Hamamı, bu geleneği en ihtişamlı şekliyle yansıtan bir yapı olmasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.
Anadolu Selçukluları'ndan Bu Yana: 17. Yüzyıla Dayanan Tarihi Hamam
Ayaş İlçesindeki Tarihi Paşa Hamamı, Anadolu Selçukluları'nın izlerini taşıyarak 17. yüzyıla dayanan bir tarih hikayesine ev sahipliği yapmakta. Yapının mimari güzelliği, geçmişin atmosferini günümüze taşıyan bir eser olma özelliğini taşımakta. Ankara'nın Ayaş Belediyesi tarafından sergi salonu ve müze olarak kullanılan ancak günümüzde kapalı durumda olan Tarihi Paşa Hamamı, Ankara'nın tarihine unutulmaz bir yolculuğa çıkmak ve bölgenin kültürel zenginliklerini keşfetmek için bekleyen yapıyla ilgili herhangi bir ilerleme kaydedilmediği öğrenildi.
Ayaş Belediyesi Eğitim, Kültür ve Basın Müdürü Selim Sır'ın Tarihi Hamam hakkındaki açıklamaları şöyle ; "Tarihi Ayaş Paşa Hamamı Selçuklulardan kalma bir eserdir, Selçuklu Mimarisini üzerinde taşımaktadır. Yapıldığı ilk yıllarda Osmanlı ve Selçuklu zamanında Kadınlara ve Erkeklere olmak üzere haftanın belirli günlerinde hizmet etmekteymiş. Biz 20 yıl kadar önce bu Hamamı Etnografya Müzesi haline getirdik ve orada Ayaşlıların tarihi eserleri,
tarihi eşyaları ve Ayaşlıların kullanmış olduğu eşyalar vardı ; Küpler, giysiler gibi şeyler bulunmaktaydı ve zamanında meslek olan gerek semercilik olsun gerek kalaycılık olsun gerekse bakır işleme olsun, bu tarz eserler vardı. Bundan yaklaşık 10 yıl öncesine kadar hamamımızı biz müze olarak kullandık ve orası ile Ayaşlılar Vakfı ilgilendi. Genellikle haftasonları özellikle Ankara'dan ve de başka yerlerden çok sayıda gelen turistlere hamam açık halde devam ediyordu.
O zamanki Belediye Başkanı Hamamımızı amacına uygun kullanmak istedi ve müzeyi yeniden hamam haline getirdi. Tarihi Paşa Hamamı restore edildi ve tekrardan hamam haline getirildi ve bir işletmeci ile anlaştık ve hamamı işletmeye başladık.
Haftasonları belirli günlerinde erkeklere belirli günlerde kadınlara olmak üzere ikiye ayırdık ve belediye olarak bir müddet burayı işletmeye başladık. Ancak fazla bir ömrü olmadı 2 aylık 3 aylık kadar bir ömrü oldu çünkü işletmeci bulamadık. Hamamı işletmeye açan kişi Belediyemize kâr edemiyorum dedi ve hamamı tekrardan bize devretti. İçeride malzemeler hala bulunmakta ve hamam halinde işletilebilecek durumda lakin işletmeci bulamıyoruz çünkü Ayaş İlçemizde belirli bir nüfus yok, nüfus olmadığı için gelen yok." ifadelerini kullandı.
"Günde 20 torba kömür yakılıyordu"
Sözlerine devam eden Sır; "Hamamı kapatan işletmeci: "Günde yaklaşık 20 torba kömür yakıyoruz , kar edemiyorum." diye belediyemize bunu iletti ve para kazanamadığından dolayı kapandı ve şu an resmen atıl bir durumda kaldı. Hamamı yaklaşık 10 yıl kadardır da kullanımımız olmadı ve kapalı şekilde durmakta ama işletmeci olursa orası tekrardan işletilebilecek durumda bulunuyor. Biz hamamı Belediye olarak müzeye çevirmek istiyoruz ama Ayaşlılar Vakfı kendi müzesini kurmak istiyor. Burada Belediyemiz tarihi bir konak aldı ve bu tarihi konağımızın eşyalarını yerleştirmeye başladılar ancak şu anda Ayaş'ımızda herhangi bir müze bulunmamakta ama Belediye Başkanımız Sayın İzzet Demircioğlu bu konulara oldukça duyarlı biridir ve oldukça ilgilidir. Bir müze hatta birden fazla müze kurmayı Ayaş'ın tarihini yansıtmayı düşünüyor. Eğer ki amacına uygun Tarihi Hamamımızı açabilirsek öyle bir düşüncesi var yoksa orayı da bir müze haline getirmek gibi bir düşünceye sahibiz." dedi.
Ayaş'ın tarihini ve doğal kültürel mirasını yansıtan Tarihi Paşa Hamamı, Selçuklulardan bu yana hala ayakta kalmayı başarmış, yaklaşık 20 yıl önce restore edilmiş ve hem hamam hem de müze olarak kullanılmıştır. Şu an günümüzde kapalı durumda olan hamamın ne olacağı konusundaki belirsizlik hala devam etmekte.