Muş’un Merkez ilçesine bağlı Çatbaşı Köyü'nde bulunan tarihi Abdulvahap Gazi Türbesi'nin restorasyon çalışmalarında 2. etaba geçildi. Muş Valiliği, yaptığı açıklamada Vali Avni Çakır’ın Çatbaşı Köyü’nü ziyaret ederek türbedeki restorasyon çalışmaları hakkında bilgi aldığını duyurdu. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür’den çalışmaların detaylarını dinleyen Vali Çakır, restorasyon sürecinin büyük bir titizlikle yürütüldüğünü belirtti.

Vali Çakır, ziyaret sırasında köydeki vatandaşlarla da bir araya gelerek onların görüş ve taleplerini dinledi. Çatbaşı Köyü, şehir merkezinin 7-8 kilometre batısında yer alıyor ve sahip olduğu tarihî yapılarla dikkat çekiyor. Köyde, yaklaşık 40-50 mezarın bulunduğu, dörtgen planlı, mazgal pencereli ve beşik tonoz örtülü türbe, hem tarihî hem de mimari açıdan büyük önem taşıyor. Ahşap destekli direklerle toprak örtülü bir ön odadan oluşan türbenin doğusunda, ziyaretçilerin ibadet ve konaklaması için yapılmış kare planlı eski bir cami bulunuyor. Türbe ile cami arasında ise ahşap kakmalı direklerle desteklenen bir bağlantı mevcut.

Türbenin içinde, İslam tarihinin önemli şahsiyetlerinden Sahabeden Abdulvahap Gazi, Tarışlı (Silvan) Şeyh Şeref, ve Muş ulemalarından Hacı Tayyip Efendi'ye ait üç mezar yer alıyor. Ayrıca, türbe ile cami arasındaki mekanda beş mezar daha bulunmakta olup, bunlardan Hoca İbrahim Efendi, Muş alimlerinden Faik Aykal Efendi ve Hacı Tayyip Efendi’nin oğlu Molla Fethi Rahman Efendi’ye ait mezarlar da burada yer alıyor.
 

Editör: Haber Merkezi