İstanbul’un tarihi semtlerinden Silivrikapı’da, apartmanlar arasında sıkışıp kalmış olan Abdullah Dede Kabri, Fatih Belediyesi tarafından restore edilerek ziyarete açıldı. Uzun yıllar boyunca unutulmaya yüz tutmuş bu tarihi kabir, yapılan titiz çalışmalarla yeniden gün yüzüne çıkarıldı.

Fatih Belediyesi, restorasyon çalışmalarını tamamladıktan sonra Abdullah Dede Kabri’ni halkın ziyaretine açtığını geçtiğimiz günlerde resmi hesaplarından duyurdu. Abdullah Dede olarak bilinen ve hakkında çok az bilgi bulunan zatın kabrindeki baş şahidesinden, vefat tarihinin 1786 olduğu anlaşılıyor.

G V5 T O Sa X Y A El Jp4

Restorasyon çalışmaları kapsamında, kabirde bulunan moloz taş duvarlar yenilendi, küfeki taşından harpuşta yapıldı ve demir korkuluklarla kapılar imal edildi. Mezar taşları (şahideler) uygun tekniklerle temizlenerek, küfeki taşından yapılan çerçeve mezar tabanına yerleştirildi. Ayrıca, zemin ve çevre düzenlemesi tamamlanarak kabrin bulunduğu alan, yeniden düzenlendi. 

Silivrikapı Mahallesi’nde, apartmanların arasında yer alan bu küçük bahçede, tarihi mirasımızın bir parçası olan Abdullah Dede Kabri, artık ziyaretçilerini bekliyor.

Editör: Haber Merkezi